donderdag 1 december 2011

Luchtige (mokka) botercrème

Ik was destijds op zoek naar een vulling voor mijn taart omdat ik slagroom+aardbeien te vaak had gebruikt.
Dus ik dacht: waarom niet botercrème? Ik had er al eerder van gehoord (en gezien) maar het leek me heel moeilijk om het te maken, waardoor ik er niet veel aandacht aan schonk. Dit keer moest ik het proberen.
Ik had het woord botercrème gewoon gegoogled en kwam op deze site terecht:

klik

Ik ben ook andere recepten tegengekomen voor botercrème maar op de één of andere manier sprak deze mij het meest aan. En ik ben blij dat ik deze heb geprobeerd! Sindsdien gebruik ik altijd dit recept, alleen heb ik het ietsje aangepast door er hazelnoot- of amandelstukjes aan te voegen. Dat maakt het extra lekker vind ik!

Het is een standaard recept, maar je kunt er verschillende smaakjes aan toevoegen. Ik heb gekozen voor mokka (koffie) omdat ik gek op mokkataart ben :D
O ja, voor deze botercrème gebruik je een klein steelpannetje en een mixer.

Het recept voor mokka botercrème (als je geen mokka wilt, kun je dat weglaten en vanille essence gebruiken of iets anders toevoegen) is dit:

Benodigdheden:
100 gram boter op kamertemperatuur (dus zacht)
1 dl melk (dat is 100 ml)
20 gram bloem
poedersuiker
1 of 2 eetlepels oploskoffie
een handvol kleine stukjes hazelnoot of amandelen

Bereiding:

  • Zet het kleine pannetje op laag vuur. (Ik heb het een keer op hoog vuur gezet... dat ging niet goed.)
  • Voeg de melk en koffie toe. Roer het eventjes. (Het zal niet goed oplossen omdat de melk te koud is.)
  • Vervolgens kook je een papje van de melk en bloem. Het moet niet te dik zijn, maar ook niet waterig. Daarna zet je het vuur uit en laat je dit papje even afkoelen voor ongeveer 10 minuten. 
  • Roer de boter in een aparte kom met een mixer zacht.
  • Nu ga je het afgekoelde papje beetje bij beetje toevoegen aan de boter. Blijf kloppen totdat het mengsel helemaal afgekoeld is.
  • Voeg poedersuiker naar smaak toe. Dus je kunt zelf bepalen hoe zoet jij je botercrème wilt hebben.

Na het voegen van poedersuiker, goed kloppen! Je wilt geen klonten hebben. Tot slot nog een handvol hazelnootstukjes of amandelstukjes toevoegen en dit weer kloppen.

En dan ben je klaar :) Gebruik deze botercrème als vulling voor je taarten. De stukjes hazelnoot/amandel maakt het extra lekker vind ik.

Je kunt ook deze botercrème in de koelkast zetten om het de volgende dag te gebruiken, maar dan wordt hij wel hard. Om het weer zacht te krijgen, zet je hem in de keuken totdat ie ontdooit en op kamertemperatuur is.

Op de site kom je deze variaties tegen:

Choco-hazelnootcrème:
- Voeg een paar eetlepels hazelnootpaste (Nutella bijvoorbeeld) toe aan de crème.

Vanille creme:
- Voeg 2 dl (= 200 ml) vanille vla toe

Citroencrème:
- Doe enkele druppels citroenarome bij het vocht of roer enkele lepels kemon curd door de crème zodra hij klaar is.

En ik wil zelf eentje proberen met gepureerde aardbeien... Dat lijkt me ook lekker.

Succes!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

honger....(karima karima m)

Emine zei

Bak een taart dan ;)

Anoniem zei

2 dl is niet hetzelde als 20ml
lijkt miij

Emine zei

Hoi! Je hebt gelijk :)

2 dl hoort 200 ml te zijn. Goed dat je het opmerkt!
Ik zal het meteen aanpassen.