zaterdag 3 december 2011

Wortelcake met walnoten en slagroom

Deze wortelcake heb ik voor het eerst geproefd bij mijn tante in Noord. Ik vond het heerlijk en ik heb er niet één, niet twee, maar drie stukjes gegeten.
Vandaag zouden de vrouwen verzamelen bij onze (vroegere) buurvrouw/vriendin van mijn moeder en ik besloot om deze cake voor het eerst te maken.
Het was best lastig aangezien ik vandaag aan het vasten was en omdat ik niet wist of de slagroom te zoet of juist niet zoet genoeg was. Daarbij kwam ook nog het feit dat ik moest invallen voor een andere docent op werk, waardoor ik niet eens aanwezig kon zijn bij onze vrouwenbijeenkomst. Gelukkig kon ik het wel maken, als was het ietsje later.
Ik kon zelf ook geen foto maken van het eindresultaat maar na aandringen heeft mijn moeder gelukkig een aantal foto's gemaakt! Lief, hé?
Ik kwam om zeven uur uit werk en was rond kwart voor acht bij de buurvrouw. Thank God was er nog ruim genoeg kisir (klik hier voor een voorbeeld), aardappelsalade, wortelcake en chocolademuffins met nootjes!
Ik heb mezelf vol gepropt :P Ik durf zelfs niet op de weegschaal te staan nu.

Ik plaats eerst het recept voor de slagroom en dan pas de cake. Het is beter om de slagroom te kloppen en dan in de koelkast te zetten.

De slagroomBenodigdheden:
2 pakjes slagroom
2 pakjes klopfix
poedersuiker (zoveel jij wilt)

Bereiding:
Klop de slagroom samen met de klopfix en poedersuiker totdat het lobbig is. Je moet het niet te lang kloppen anders verandert het in 'boter'. (Trust me, I know.) Vervolgens wegzetten in de koelkast.
De cake

Ik heb steeds één theeglas gebruikt, zoals deze: klik
Dat is ongeveer 200 ml.

Benodigdheden:
4 eieren
1 glas (200 ml) suiker
1 glas zonnebloemolie
1 glas walnoten (in kleine stukjes)
1 glas geraspte wortel
1 pakje bakpoeder
1 pakje vanillesuiker
2 glazen meel
gemalen amandelen of hazelnoten als decoratie


Bereiding:

  • Eerst gaan we de walnoten fijner maken. Dat doe je door je walnoten in een (dikke) plastic zak te zetten en goed af te sluiten. Met een deegroller ga je er overheen rollen totdat je kleine stukjes (niet te klein!) walnoten hebt. Je moet één glas vol hebben.
  • Daarna gaan we de wortels wassen, schillen, nog een keer wassen (want ik hou van wassen :P) en vervolgens met de grote graten van de rasp raspen. (Wat een rare zin is dit geworden.) Dit moet ook één glas vullen. O ja, je kent toch dat laatste stukje wortel waarbij je je handen pijn doet doordat het in  contact komt met de rasp? Ik heb daar iets voor bedacht... Kijk eens! :D Gewoon met een vork in prikken en dan raspen maar!


  • Meng in een aparte kom het meel met het bakpoeder en vanillesuiker.Nu gaan we beginnen aan de cake.

Klop de vier eieren met de suiker totdat het mengsel schuimt. Voeg de zonnebloemolie toe en klop het weer een beetje. Voeg de walnoten en wortels toe en weer kloppen.

 Tot slot voeg je het meel beetje bij beetje toe en mixen maar.Als bakvorm heb ik een vierkante glazen schotel genomen. Met roomboter ingevet en dan hupsakee, het mengsel erin. In de oven op 150 graden Celsius bakken.Nadat je cake klaar is, laat je het afkoelen. Wacht echt met het afkoelen want als je slagroom erop doet wanneer de cake warm is, smelt je slagroom. En dat ziet er niet. (Again, trust me, I know what I'm talking about.)


Mama had nog geprobeerd om roosjes te maken, maar de slagroom was daar niet stevig genoeg voor.

Het idee had ik opgedaan via hier


Als finishing touch kun je er gemalen amandelen of hazelnoten over spreiden.Eet smakelijk!

6 opmerkingen:

Gulzar zei

Ziet er lekker en makkelijk uit.
Alleen zit er kleine vraagteken in mn hoofd over dat zinnetje onder de wortelafbeelding.

Je maakt namelijk eerst de wortels en ceviz klaar, en dan de deeg voor de cake en voeg je aan het deeg de wortels en ceviz samen. Maar wat doe je met die aparte kom meel met bakpoeder en vanillesuiker. Logisch gezien voeg je die ook toe, maar waarom doe je die eerst dan in een aparte kom?

Emine G. zei

Hoi Gulzar,

Ik meng bakpoeder en vanillesuiker samen met meel, zodat de bakpoeder gelijk verdeeld wordt. Als je bakpoeder later toevoegt, kan het zijn dat je bakpoeder niet goed verdeeld wordt over je cake waardoor het niet goed zal rijzen in de oven.

Uhm... snap je wat ik bedoel?

Groetjes!

Gulzar zei

Dus vandaag verveelde ik me, en ik dacht laat ik koekjes bakken! Maar ik weet niet hoe je koekjes moet bakken en omdat ik je blogs volg en weet dat er niets over koekjes tussen dacht ik dan maar iets anders simpels.
En aklima bu geldii
Lekker makkelijk te maken en smaakt ook interessant :D

je bent mn nummer 1 recepten site omdat je leuke recepten hebt en alles zo lekker simpel beschrijft met veel fotos so keep up the good, tasty recipes :D

Emine zei

Thanks Gulzar!

Hmm, ik heb wel eens koekjes gemaakt (voor bayram(, maar ik vond die niet zo wauwie :/

Ik heb wel een heerlijk recept voor zelfgemaakte Rafaello.

Nu je het zegt... Het wordt eens tijd dat ik koekjes ga bakken :D Dankjewel voor het idee!

Gulzar zei

Niet vergeten recept te delen :D

Emine zei

Haha, zal ik doen :D