woensdag 22 februari 2012

Menu van vandaag - mercimek corbasi, güveç & irmik helvasi

Het is me gelukt! Ik heb de beroemde Turkse linzensoep (beter bekend als mercimek corbasi) gemaakt! Ik heb wel een schouderklopje verdiend, vind ik.

Dit was het menu voor vandaag (waarvan mama en m'n tante Asiye het grootste gedeelte klaar hebben gemaakt.)


   

          Mercimek çorbasi
          Güveç
          Pilav
          Irmik helvasi



Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou zijn eerlijk gezegd... Volgend keer maak ik het alleen wat pittiger, dat vind ik lekker :)

Ik kan geen exact recept geven voor de soep, omdat je het een beetje op je gevoel moet doen. Dus ik hoop dat de foto's een beetje de indruk geven hoe het bereid wordt.

De benodigdheden voor de soep:
rode linzen
aardappelen
wortel
water
zout

Voor de saus die je er later aan toevoegt:
Turkse tomatenpuree
Turkse peperpuree (biber salçasi)
zonnebloemolie



De bereiding:
De linzen ga je eerst eens goed wassen. De aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden. Hetzelfde geldt voor de wortels.
Vervolgens voeg je de linzen, aardappels en wortels in een pan samen. Water er aan toevoegen en aan de kook brengen. Daarna draai je de gaspit laag, zodat het gaat sudderen.


Ondertussen ga je de saus maken. Dit is heel simpel. Voeg een halve lepel tomatenpuree en een halve lepel peperpuree samen met de zonnebloemolie. Dit ga je verhitten totdat de puree gesmolten is.





Hierna schenk je de saus in de pan met de linzensoep. 

Goed mixen. Zout toevoegen.
De laatste stap is het geheel pureren. Daarna weer aan de kook brengen en warm serveren :)

Simpel hé?

Of misschien niet :P

Güveç is ook best makkelijk. Je hebt daarvoor vlees, aubergine, tomaten, uien en tomatenpuree nodig. Dat is alles :)

Irmik helvasi (griesmeel) is wat lastiger omdat je dit ook op je gevoel moet maken.
Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig: griesmeel, water, melk, suiker en roomboter. 
Mama heeft vandaag het volgende recept geprobeerd en het was een succes:

Benodigdheden:
1 glas irmik (griesmeel)
1 glas melk
1 glas water
1 glas suiker
een halve pak roomboter (125 gram)

Bereiding:
Het water en de melk meng je samen in een kom. De suiker los je er in op.
In een koekenpan smelt je de roomboter. Daarna voeg je de irmik (griesmeel) eraan toe. Dit mengsel moet je laten 'fruiten' (in het Turks noem je dat 'pembelesecek'.)
Het water/melk/suiker mengsel voeg je er in kleine scheuten aan toe. Goed roeren met je pollepel!
Niet te lang laten koken. Als je het te lang laat koken, wordt je toetje te 'elastisch'. Het moet juist uit fijne korreltjes bestaan en smelten op je tong als boter.
Gaspit uitdraaien en dan vanzelf laten afkoelen.
Versier het eventueel met stukjes walnoot of gemalen pistache.

Eet smakelijk!

Ik zal later de Turkse vertaling toevoegen :)

Türkçe yazilari altina sonradan ekliyecegim :)

2 opmerkingen:

KelebekGibi zei

Süper bir menü ;)
Ben mercimek corbasina o mikser isleminden sonra salcayi ilave ediyorum..En sevdigim corbalardandir kendisi.
Sanirim ben aciktim simdi bu blogta :P

Sevgiler

Emine zei

Bak, o'da olabilir! Denemek lazım :))